Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

  Doctored Evidence
(Verborgen bewijs)
No 13 uit de Brunetti reeks ©2005

Signora Maria Battestini, een onaangenaam oud wijf, weduwe, gierig, hebzuchtig, altijd de tv keihard aan en, voor iedereen hoorbaar, scheldend op haar zwart werkende personeel, wordt vermoord aangetroffen. De Roemeense dienstbode wordt met nogal wat geld en een vals paspoort op de vlucht voor de politie door een trein doodgereden. Dienstdoende luitenant Scarpa neemt direct aan dat zij het gedaan heeft: ‘Oost Europees tuig’, zaak gesloten.
Maar dan komt een buurvrouw die enkele weken op reis was, getuigen dat zij de Roemeense geld gegeven en naar de trein heeft gebracht en dat Battestini toen absoluut nog in leven was.
Scarpa gelooft haar niet, probeert haar verdacht te maken en Patta voelt er niets voor om het onderzoek te heropenen.
Brunetti ontdekt dat het Roemeense paspoort een valse kopie was, dat nog meer vrouwen ermee in Italië werken, door bemiddeling van wie? De vrouwelijke advocaat van Battestini misschien? Verder komt signorina Elletra erachter dat na de vroege dood van de zoon van vermoorde weduwe (kanker? Aids?) er elke maand een bedrag op haar rekening werd overgemaakt. Door wie? Waarom? En door wie is na haar dood het banktegoed naar her buitenlands gesluisd?

Een prachtig verhaal waarin één van de 7 hoofdzonden, de beruchte Venetiaanse hebzucht en gierigheid het Leitmotiv is.
 

Signor dottore
Che si può fare?

Honoured doctor
What can be done?

Così fan tutte
Mozart