Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

Hervé Bourhis
Het kleine boek van de Beatles
Le Petit livre des Beatles
©2010 Hervé Bourhis & Dargaud
© 2011 Uitgeverij Oog & Blik/De Bezige Bij, Amsterdam
Vertaling Peter de Raaf     januari 2012

 

 
Hervé Bourhis, geboren 1974, Franse tekenaar en scenarist

Leuk getekende strip over de wederwaardigheden van de Beatles, beginnend met  de geboorten in Liverpool in  van John Lennon (1940), Paul McCartney (1942) George Harrison (1943) en Richard Starkey, beter bekend als Ringo Starr (1940).
Ook maken we direct kennis met personen die later belangrijk voor de groep zullen worden: Brian Epstein (het zakelijke brein achter de groep), George Martin  ( de producer van EMI/Parlophone) en Yoko Ono (1941, Manhattan)
Hun fenomenale opkomst
De ouders van John gingen al vroeg scheiden. Hij was een ‘klein, nieuwsgierig en creatief mannetje die al op High School gedichten schreef geïnspireerd op Lewis Caroll. Hij woonde in een deftige wijk  bij zijn oom (George) en tante (Mimi) omdat de nieuwe vriend van zijn moeder Julia er niet veel voor voelde hem op te voeden. Later, als John 14 is, leert Julia hem wel (tamelijk slecht) gitaarspelen’.  Als hij 17 jaar is gaat hij  naar de kunstacademie en richt hij een skifflegroepje op , de Quarrymen.
De vader van Paul is vertegenwoordiger en amateurmuzikant, zijn moeder is verpleegster.  Op zijn elfde wint Paul  een opstel wedstrijd.  Moeder sterft aan borstkanker. In 1956 koopt Paul een gitaar en schrijft zijn eerste liedjes.
Het boek volgt per jaar de snelle ontwikkelingen:
1957
Paul (15!) komt bij de Quarrymen; samen met John gaat hij songs schrijven; de eerste is Too bad about sorrows. De Cavern Club gaat open: de Beatles zullen hier later triomfen oogsten.
1958
George Harrison (15!), gitarist en schoolmaatje van Paul, sluit zich aan bij de Quarrymen; Paul schrijft When I’m 64 en, samen met John, Love me do.
1959
Brian Epstein gaat platen verkopen in de electro winkel van zijn vader in Liverpool. (Niet in het boek maar wel vermeldenswaardig: Brian ziet handel in pop muziek; Rock ‘n roll is in full swing: Little Richard Tutti Frutti (1955) Fats Domino Blueberry Hill (1956) Bill Haley Rock around the clock en See you later alligator (1956) en uiteraard Elvis Presley ‘The King’ met in 1958 Heartbreak Hotel, Love me tender, Don’t be cruel, Houddog en Jailhouse Rock e.v.a.)
1960
De Quarrymen worden beroeps; naam verandert in The Beatles. Eerste tournees naar Schotland en rosse buurt Sankt Pauli van Hamburg.
1961
Optredens in Cavern Club en Hamburg; eerste fanclub; ze adopteren lang haar in Franse stijl, weg met de vetkuiven!; Brian Epstein wordt manager
1962
Ringo Starr vervangt Paul Best als drummer; eerste opnamen in Abbey Road studios voor Parlophone met Love me do; 7e en laatste tournee naar Hamburg
1963
Jaar van de doorbraak; in de ruim 6 jaar tussen 1957 en ’63 is er 10.000 uur samengespeeld, voldoende voor meesterschap; Lennon & McCartney componeren stroom nieuwe songs; Please please me, Ask me why, Twist & shout, From me to you worden hits; hun eerste gouden plaat She loves you/ I’ll get you. De Rolling Stones van Mick Jagger gaan de concurrentie met de Beatles aan.
1964
Beatlemania; Ed Sullivan show; unicum: de Fab 4 staan op de eerste 5 plaatsen in Amerikaanse hitparade

1965 – 1970
In de strip komen alle feitjes aan bod, voorzien van het persoonlijk commentaar van Bourhis. Wanneer welke albums ontstonden, hoe goed of minder goed ze zijn, de oplagecijfers, de waanzinnige, hysterische menigten bij optredens in de USA, Australië, Japan  en Europa. Het laatste concert dat  plaats vindt in San Francisco, augustus 1966.  Ze zetten er een punt achter vanwege de sleur, de vermoeidheid, het geschreeuw van de fans, de doodsbedreigingen en het onvermogen om live verder te ontwikkelen.
In 1967 met het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en de single All you need is love, groeien de Beatles uit tot ‘heilige monsters’, aanbeden door teenagers en de intellectuele elite.  Het schwärmen met Indiase mystiek en het openlijk experimenteren met joints en LSD dragen bij aan hun cult status.  Zich realiserend dat zijn rol als roadmanager is uitgespeeld  pleegt een  Brian Epstein zelfmoord.
De Beatles besluiten geen nieuwe producer aan te stellen, ze gaan het zelf doen onder het label Apple. Hey Jude  wordt de best verkochte Beatles song ooit.
In de jaren daarna valt de band langzaam uiteen. Af en toe proberen ze het nog  maar er is  irritatie en onwil.  In 1970 het voorgoed uit.
John, Paul, George en Ringo solo
John vindt bij Yoko Ono de vrouw van zijn leven. Samen beginnen ze de Plastic Ono Band  onder meer met het ultieme vredesnummer Give peace a chance vanuit een hotelkamer in Montreal.  In 1981 wordt John dood geschoten door de verdwaasde fan Mark Chapman.

Paul trouwt in ’69 met fotografe Linda Eastman en trekt zich terug op een boerderij in Schotland. In 1971 komt het album Ram uit geheel in zijn eigen eenvoudige, zangerige stijl.  Niks visionairs of Mao-achtig zoals  van de latere Beatles platen.  Met de band Wings blijft Sir Paul wereldwijd succes boeken. Zijn Yesterday (eerst uitgevoerd op het Beatles album Help in 1965) is een van de meest  uitgevoerde songs ooit.

Eenmaal vandaan onder de dominantie van John en Paul gaan de twee andere Beatles hun eigen weg. George Harrison was een beetje het ondergeschoven kind hoewel zijn While my guitar gently weeps van het Sgt Pepper album een hit was.  Zijn solo album All things must pass (met de hit My sweet lord) is een artistiek en zakelijk succes. Onder andere met Eric Clapton blijft hij overal ter wereld  concerten geven . In 1970 overlijdt hij in Los Angeles.

Ringo Starr, de drummer van de Beatles, was altijd superpopulair bij de fans. Denk bijvoorbeeld aan zij solo’s Yellow submarine en With a little help from my friends. Ook na 1970 blijft Ringo uitermate actief als top pop artiest met een constante reeks albums, filmrollen en concerten.
Inderdaad: de Beatles hebben het samen èn individueel  ongelooflijk ver geschopt.

Kanttekeningen
Wat technisch mist in het boekje zijn songteksten en melodieën. Eigenlijk verlang je als lezer naar een uitgave op DVD. Omdat de teksten mankeren ontbreekt ook een tekstanalyse. Draaide alles om hun unieke talent voor sterke melodieën of waren de songs ook inhoudelijk van betekenis?
John Lennon zong later met de Plastic Ono Band over de ‘working class hero’: was dat een muzikale vertaling van teenage vervreemding à la The catcher in the Rye, voelde hij de identificatie van miljoenen all over the world met zijn persoonlijkheid en/of voorzag hij dat rocksterren als dè rolmodellen gezien zouden gaan worden?
Ook zou ik graag wat meer willen weten van die plaats Liverpool. Is er een idee waarom  zoveel talent nou juist daar samen kwam? Was er een stimulerende sfeer?  Was de zelfkant van Hamburg een onmisbaar ingrediënt? Of  speelde een rol de Tijdgeest van swinging London  uit de jaren zestig, zoals verbeeld in Antonioni’s Blow-up, gekenmerkt  door het doorkruisen  van sociale conventies, free sex, drugs, adoratie van de jeugd, opkomst van Pop–art (Richard Hamilton en Peter Blake).
Of zit de sleutel vooral  in de vruchtbare maar helaas vluchtige combi John en Paul? (à la Rodgers & Hammerstein)
Kortom nu na deze amuse tijd voor een vollediger biografie. Bourhis maakt dat makkelijk door een goede documentatie met boeken, dvd's en website.
Zie ook: 
 http://www.eeuwigweekend.nl/2011/07/06/het-kleine-grote-boek-van-de-beatles/ 
 

Pagina over 1963

Pagina 0ver 1969

Pagina 1980
 

 

 

 

 

 

 

Ringo Starr,
George Harrison
Paul McCartney, 
JohnLennon