Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

 

Hanzestad Brugge en Jan van Eyck 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 


Gebr. Limbourg (1370/80 Nijmegen-
1416 Parijs)
Pagina's uit het brevier Les Très riche heurs du Duc de Berry, April, 1412-1416
Toonbeelden Int'l Gotiek

 

Zien we  hier zijdehandelaar Giovanni di Arrigo Arnolfini en zijn verloofde of vrouw Jeanne (Giovanna) Cenami?
Uit recent onderzoek blijkt dat zij pas trouwden in 1447, zes jaar na de dood van Jan van Eyck. Dus zijn  het misschien zijn neef, Nicolao Arnolfini, en diens eerste vrouw Constanza Trenta? Is het schilderij een herinnering aan haar dood in 1433?  

Zeker is alleen dat de Arnolfinis in Brugge woonden en werkten. Brugge was met 35.000 inwoners toen dè grote handelsstad van Noord-Europa met een grote lakenindustrie en wolimport uit Engeland en Spanje. Hout, bont, graan, barnsteen uit de Oostzeelanden. Wijn uit Rijn- en Loirestreek. Sinaasappelen en Madeira uit Andalusië. Kruiden en zijde uit Italië. Kleurstoffen uit de Levant...onmisbaar voor het palet van Van Eyck.

Handelaren/bankiers uit alle streken van Europa, waren gehuisvest in tal van natiehuizen in de stad en onderhielden nauwe relaties met het Bourgondische hof. Transacties werden vaak bemiddeld in  de logies van de familie Van der Beurse (Beurs)

Jan van Eyck 1390-1441
Jan van Eyck bracht tussen circa 1420 en 1441 een revolutie teweeg in de schilderkunst in de Nederlanden.
Vermoedelijk werd hij door zijn oudere broer Hubert opgeleid, wiens Lam Godsretabel hij na de dood van Hubert in 1426, in 1432 voltooide.
Met o.m. Robert Campin markeert Van Eyck de overgang van de verfijnde gotische 'internationale stijl' naar een exacte observatie en weergave van de werkelijkheid zonder verlies aan devotie en ingetogenheid. Zijn virtuositeit en stralend kleurgebruik zijn verbluffend maar nooit academisch glad.  
Als diplomaat en hofschilder van de Bourgondische hertogen bewoog hij zich zijn hele leven in de hoogste kringen.

Volgende pagina: iconografie van het paneel

 

  

 

   

 Jan van Eyck, Man met tulband, misschien zelfportret, 1433, National Gallery London 

 

   

 Margaretha van Eyck, echtgenote van Jan, 1439, Groeninge Museum